perjantai 15. toukokuuta 2015

Helppo suklainen mug cake eli mukikakku


Blogini arvontaan on tullut jo kivasti vastauksia. On ollut ihana lukea arvontaan jo jätettyjä kommentteja ja myöskin on ollut tosi mukava lukea, mitkä ohjeet ovat lemppareitanne ja mitä kaikkea haluaisitte blogiini. Kun arvonta-aika on ohi, kokoan toiveista listan ja toteutan niitä jatkossa :) Te ketkä ette ole vielä osallistuneet arvontaan, pääsette tekemään sen kinuski-suklaapala-postauksessa.

Tässä ohje helppoon suklaiseen herkkuun. Ja vähän liiankin helppoon. Tällainen mukikakku on luultavasti kärsimättömän leipojan paras ystävä, sillä se valmistuu vain muutamassa minuutissa, eikä sitä varten tarvitse lämmittää edes uunia. Taikinan aineet vain sekoitetaan nopeasti kulhossa sekaisin, taikina kaadetaan mukeihin ja niitä kypsennetään n. 1.5 minuutin ajan mikrossa. Ja sitten tämä nopeaakin nopeampi herkku on valmis. Vasta valmistunut mutakakkumainen suklaakakku on jäätelön kanssa aivan ihanaa! :)


Näitä pikakakkuja tuli tehtyä jo alkuvuodesta. Samankaltaisia mukikakkuja oli vilahdellut netissä aina silloin tällöin ja olinkin suunnitellut sellaisten kokeilemista tässä eräänä perjantai-iltana. Kuin tilauksesta eteeni ilmestyi Iltalehden juttu Suomen kielen uusista sanoista. Selasin listaa ja löysin yhtenä uutena sanana yllätyksekseni mukikakun (mug cake). Siinä oli selvä merkki, että sitähän piti kokeilla.

Ensimmäisellä kerralla kokeilin kakkujen tekemistä ilman sen kummempaa reseptiä. Tuo ensimmäinen yritys meni hitusen pieleen (liikaa munia ja kaakaojauhetta, liian vähän nesteitä) ja muokkailin ohjetta paremmaksi ja lyhensin samalla paistoaikaa. Näin kakuista tuli keskeltä kypsiä, mutta reunoilta ja pohjasta ihanan mutakakkumaisia, mums! Pieni nokare (tai taisi sitä mennä hieman enemmänkin) lakritsijäätelöä kylkeen, niin nautinto oli taattu. Maistui kaltaiselleni suklaan ystävälle aivan mielettömän hyvin, vaikka joukossa ei aitoa suklaata ollutkaan.


Tällaiset pikaversiot ovat tosi hyviä vaikkapa tilanteissa, joissa vieraat soittavat olevansa oven takana muutaman minuutin päästä. Hyvää, ja samalla myös huonoa näissä on myös se, että näistä saa todella pikaisesti helpotusta makean nälkään. Tunnustaisinkohan, että itse tein näitä innostuksissani kolme annosta saman päivän aikana ;) Taikinan pyöräytti parissa minuutissa, ja toiset pari minuuttia meni kypsennyksessä. Todella pikaista siis.

Nopea suklaakakku mukissa (mug cake)

n. 2 isohkoon mukiin, 2-4 annosta

Aineet:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
0.75 dl tummaa kaakaojauhetta
0.75 tl leivinjauhetta
1 muna
1 dl maitoa
0.5 dl juoksevaa margariinia
2 tl espressopikakahvijauhetta (ei pakollinen)

Ohje:
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Riko joukkoon muna sekä mittaa maito ja rasva. Sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Jaa taikina kahteen isohkoon mukiin.

Kypsennä annokset yksitellen. Laita muki mikroon. Lämmitä täydellä teholla n. 75-90 sekuntia. Huomaa, että mikrot ovat erilaisia teholtaan, joten etsi mikrollesi sopiva aika. Itse kypsensin näitä 80 sekuntia ja se oli omalle mikrolleni just passeli aika ja tällä paistoajalla kakku jäi reunoilta ja pohjasta hieman mutakakkumaisen raa'aksi, mutta keskeltä kypsäksi. 

Vinkki:
* Jos et kypsennä kakkuja täysin kypsäksi, niin saat reunoilta ja pohjasta olevan mutakakkumaisen herkun

* Kakku nousee mikrossa suht paljon, joten älä täytä kuppeja aivan täyteen. Kypsennyksen jälkeen kakku taas laskee hieman alaspäin (kuten ehkä huomaa kuvassa olevan kupin reunaan jääneestä taikinaraidasta)

* Kokeile sekoittaa taikinaan mausteiksi vaikkapa kanelia, piparminttuöljyä, sulatettua suklaata tai rohkeimmat voivat ripauttaa joukkoon hieman chiliä...

* Nauti kakut heti lämpiminä. Ne maistuvat taivaalliselle kylmän jäätelön kera.


6 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä!
    Resepti testattu ja herkullisia tuli!
    http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/05/suklaapossu-helppo-suklainen-mukikakku.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olitpas nopea! ;) Tai no nämähän ovatkin niin pikaisesti tehtävissä etten kyllä yhtään ihmettelekään ;D Tulen hetken päästä vierailemaan blogiisi :)

      Poista
    2. Voiko käyttää sellasta leivonta margariinia (ei juoksevaa) jos sen sulattaa mikrossa?

      Poista
    3. Olen joka kerta käyttänyt juoksevaa rasvaa, mutta uskoisin tuollaisen kiinteän version sopivan aivan yhtä hyvin. Jos testailet, niin kuulisin mielelläni miten onnistui ja mitä tykkäät :)

      Poista
    4. mukavaa, kun kävit vierailemassa. Kerrankin olin nopea. Yleensä minulla menee jonkin aikaa :D.

      Minä sulatin keiju sinistä tarvittavan määrän ja tuli hyvää :)

      Poista
    5. Ehdin nykyään vähän liiankin harvoin vierailemaan muiden blogeissa, mutta oltiin tuossa tyttöin kaa kotona muutama päivä ja löytyi hieman enemmän laadukasta blogiaikaa :) Tulen toki uudestaankin vieraisille :) Myös mulla kestää useimmiten ennen kuin ehtii kokeilemaan uusia juttuja. Toisaalta ihan hyvä vaan sillä muuten housut kiristäisivät entisestään jos kaikki jutut ehtisi heti testailemaan ;)

      Hyvä hyvä, että Keijullakin onnistuu. Rasva kuin rasva :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...