maanantai 16. maaliskuuta 2015

Rahkapannukakku


Tässä astetta terveellisempi pannukakku. Pannarin "erikoisuutena" on taikinaan upotettu proteiinilisä eli maitorahka, joka ei kuitenkaan maistu lopputuloksessa. Pannukakku teki ainakin meillä hyvin kauppansa; tytöt (5v. ja 2v.) söivät isosta pellillisestä kahdestaan noin 2/3 yhdellä istumalla iltapalalla. Päälle levitettiin vain ohut kerros vadelma- tai omenahilloa. Kuopukselle tämä maistui parhaiten ilman hilloja. Lämpimän pannarin kyytipojaksi vielä kylmää maitoa, mmmm!


Esikoinen katseli, kun käärin loppupannaria pois ja innostui samantein ajatuksesta, että siitä saadaan heti aamulla lisää. Ei siis yhtään hassumpi pannari :)

EDIT. 23.3.2015 Muokkasin rahkapannukakun ohjetta hieman ja tein uudella ohjeella pannukakkua eilisiltana. Siitä tuli varmaan parasta pannukakkua ikinä! Kuohkeaa, pehmoista, i-ha-naa! Näin ollen lisään uuden ohjeen tähän samantein. Nam! Merkitsin sulkeisiin vanhan ohjeen mitat ja uudet, paremmat ovat suoraan ohjeessa, siis mainittuna ennen ainesosaa. Samalla tarkensin/muutin tekotapaa.

Rahkapannukakku

Pellillinen (n. 30 x 40 cm)

Aineet:
3 munaa (alk.per. 2 kpl)
1 prk (á 250 g) maitorahkaa
7 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja (alk.per. 3 dl)
1 tl suolaa (alk.per. 0.75 tl)
0.5 dl sokeria
n. 0.5 dl juoksevaa rasvaa tai sulatettu leivinmargariinia/voita

Ohje:
Riko munat kulhoon ja lisää joukkoon 3 dl maidosta ja maitorahka. Vatkaa vatkaimella voimakkaasti muutaman sekunnin ajan, kunnes seos hieman vaahtoutuu. Lisää jauhot ja vatkaa sen verran, että ne sekoittuvat joukkoon kunnolla. Kaada sekaan loput maidosta ja vatkaa jälleen voimakkaasti. Vatkaa joukkoon myös sokeri, suola ja rasva. Taikina on tässä vaiheessa hieman vaahtomaista.

(Varmuudeksi vanha ohje, jolla ei tullut aivan niin hyvää lopputulosta: Vatkaa maitorahka ja 3 dl maidosta kulhossa kunnolla vatkaimella sekaisin. Lisää jauhot, sokeri ja suola. Vatkaa ne joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää loput maidosta ja rasva. Riko kulhoon munat ja sekoita vain sen verran, että munat rikkoontuvat ja juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon.)

Anna taikinan seistä 20-30 minuuttia huoneenlämmössä. Tällä välin jauhot turpoavat ja pannarista tulee parempi. Laita tällä välin uuni lämpeämään 225 asteeseen.

Laita leivinpaperi syvälle, n. 30 x 40 cm kokoiselle uunipannulle. Voitele se kevyesti. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista n. 30-35 minuuttia uunin keskitasolla. Pannari on valmis, kun se on saanut pintaansa kauniin värin. Jos pannari uhkaa kuitenkin jäädä vaaleaksi, voit paistaa sitä viimeiset minuutit uunin yläosassa. Annan pannukakun jäähtyä hetki ennen syömään ryhtymistä, niin se irtoaa leivinpaperista paremmin.

Vinkki:
* Kardemumman ystävät voivat lisätä joukkoon ruokalusikallisen kardemummaa, kuten Ahvenanmaan pannukakussakin on. Taikinaan sopii myös vaniljasokeri.

* Jos haluat nauttia pannarista kuumana, voitele leivinpaperi kevyesti ennen kuin kaadat taikinan sille. Näin pannari irtoaa kuumana helpommin.


12 kommenttia:

  1. Kylläpä näyttää ja kuulostaa herkulliselta, täytyy tehdä joku päivä jälkiruoaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni :) Kannattaa kokeilla. Meillä ainakin sujahti melkein koko pannari suoraan tyttöjen suuhun ja itse sain vain pienen maistiaisen :)

      Poista
  2. Tykkään rahka-ja piimäletuistakin niin kovin, että pakkohan tätäkin on testata. Josko vaikka seuraavaksi kun on keittopäivä, tekisi tätä jälkkäriksi ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan ihmeessä tätäkin :) Tästä saa kivan jälkkärin vaikkapa pienen hillonokareen ja jäätelön kera. Rahkalettuja en olekaan kokeillut, kiitti vinkistä, pitääkin kokeilla :)

      Poista
  3. Ihanan näköistä! Itse olen joskus tehnyt suolaisen täytteen kanssa mutta ei ollut rahkaa taikinassa! Pitää joskus kokeilla sinun reseptiä :*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena :) Muokkailin eilen ohjetta vieläkin paremmaksi. Nyt lopputuloksena todella pehmoinen, kuohkean täyteläinen pannari, kannattaa kokeilla! :) Itse en olekaan koskaan tehnyt suolaista täytettä pannukakun kanssa, pitääkin testailla, kiitos vinkistä :D

      Poista
  4. Suosittelen ohjetta, hyvää tuli!

    VastaaPoista
  5. Hei,teettekö pannarin aina ihan peruspellille vai minne kun tulee noin muhkea?Itsellä tulee pelkkiä lituskoja vaikka teen ohjeen mukaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen tuon pannarin hippasen normipeltiä pienemmälle pellille (30 x 40 cm). Minkäkokoinen pelti sulla onkaan käytössä? Jos haluat paksumman, niin teeppäs pikkasen isompi taikina :)

      Poista
  6. Mä en ole ikinä käyttänyt sokeria pannukakkutaikinaan. Vaatiskohan tämä resepti sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelen myöhäistä vastausta. En osaa täysin varmaksi sanoa, tekeekö sokeri lopputuloksesta aavistuksen kuohkeamman, mutta ainakin se taittaa rahkan hienoista happamuutta. Uskaltaisin kuitenkin kokeilla ilman sokeria, tuskin sillä on niin suurta merkitystä. Jos testailet, kuulisin mielelläni millainen tuli :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...