torstai 12. helmikuuta 2015

Pehmeät laskiaispullat


Kyllä tuore pulla ja erityisesti laskiaspulla vain on hyvää! Laskiaistiistai on ensi viikolla ja sen kunniaksi tein meille jo laskiaispullia. Viime vuonna kokeilin kinuskisia versioita puolukalla höystettynä ja tänäkin vuonna suunnittelin tekeväni hieman erilaisia pullia. Lopulta kuitenkin perinteet voittivat ja päädyin melko perusversioon. Oih, kyllä vain olivat hyviä! Oispa Laskiainen useamminkin :)


Pehmeästä ja vähän jauhoja sisältävästä taikinasta tulee ne parhaimmat pullat. Tällä kertaa tein extrapehmeän pullataikinan, joka juuri ja juuri irtosi kulhon reunoilta ensimmäisen vaivaamisen jälkeen, mutta takertui käsiin vielä suht reilusti. Kohotuksen jälkeen taikina oli melko velton oloinen ja tuntui, että sitkoa puuttui. Taitoin taikinaa vielä muutaman kerran vähän kuin olisin taitellut tyynyliina tai viikannut paitoja tai housuja kasaan. Taikina alkoi muutaman taittamisen jälkeen tuntumaan kimmoisalta ja sitko lisääntyi huimasti. Tai ainakin se alkoi tuntua käsiin joustavammalta ja siitä oli helppo pyöritellä pieniä palloja. Loppukohotus ja paisto. Ja voih, kyllä tuli hyviä pullia. Niin pehmeitä ja herkullisia.

Väliin vielä hieman mansikkahilloa ja vaniljakreemillä paksennettua kermavaahtoa (jota taidetaan joissakin piireissä leipurin kermaksikin kutsua?). Kreemi teki täytteestä paksumman ja antoi siihen samalla makua.


Aikaisempi pullanleipomiskammoni taitaa vihdoin olla voitettu. Yleiskone on taikinan vaivaamisessa mahdottoman suuri apu kaltaiselleni ei-kiitos-taikinaa-sormien-väliin -tyypille. Ilman sitä olisi meidän perheen pullasyöntikerrat tooodella harvassa.

Laskiaispullat

n. 22 kpl 

Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa 
1 rkl kardemummaa
1.5 dl sokeria
  2 tl suolaa
1 munaa
n. 14 dl jauhoja 
150 g voita huoneenlämpöisinä palasina 

Voiteluun/päälle:
1 muna
raesokeria/mantelilastuja tms. 

Täyte:
2.5 dl kuohukermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl vettä
mansikkahilloa 

Päälle:
tomusokeria 

Ohje:
Tee pullataikina: Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi vaikkapa mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Vatkaa voimakkaasti, kunnes kaikki jauhot ovat kunnolla sekoittuneet joukkoon.

Alusta taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa olla löysähköä, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. Hyvä kohotuspaikka on melko kuumaa vettä sisältävä vesiallas.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa molempia taikinanpaloja vielä hetki käännellen niitä kaksinkerroin. Näin sitko lisääntyy. Jaa kumpikin taikinan pala noin 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele pulliksi ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi.

Voitele kohonneet pullat munalla ja ripottele päälle halutessasi raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Voit myös jättää pinnan paljaaksi (eli voidella vain munalla), ja ripotella kypsyneiden pullien päälle tomusokeria. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja pulla tuntuu käteen otettuna suht kevyeltä.

Tee täyte. Sekoita vesi ja vaniljakreemijauhe keskenään. Anna vetäytyä n. 5 minuuttia. Vatkaa tällä välin kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon paksuuntunut vaniljakreemitahna. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin (jos et omista pussia, niin kerman voi lusikoida pullien päälle.)

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Lusikoita hieman hilloa pullan päälle. Pursottele kreemillä maustettua kermavaahtoa reunoille. Tai jos haluat, voit pursotella kermaa hieman reilumminkin, vaikka kokonaan myös hillon päälle (näin tein itse).


Sirottele halutessasi tomusokeria valmiin pullan pinnalle ja nauti :)
Vinkki:
* Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Pakasta täyttämättömät ja ylijääneet pullat myöhempää käyttöä varten heti kun ne ovat jäähtyneet.

 

4 kommenttia:

  1. Oih, miten herkullisen näköisiä laskiaispullia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marenki Unelmia :) Tällaiset pullat maistuvat aina :)

      Poista
  2. Minäkin kokeilin näiden innoittamana leipurinkermaa täytteenä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sain sinut kokeilemaan :) Jäin vielä miettimään, miten leipurinkermatäyte maistui sinulle.. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...