sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Suolaiset kinkku-tikkarit


Cake Pops eli kakkutikkarit ovat todella suosittuja pikkumakeita leivonnaisia ja erityisen suosittuja lasten keskuudessa. Tällä kertaa kuopuksen juhlatarjoiluja miettiessäni päähäni pälkähti tehdä tikkarin tikun nokkaan suolaisia pikkujuttuja. En alkanut kuitenkaan tekemään makeita tikkareja matkien suolaista kakkutaikinaa, vaan tikkarit saivat kärkeensä pieniä suolaisia hyrriä. Juhlissa lapset innostuivat näistä selvästi enemmän kuin peruspiirakoista. Tai sanoisinko, että näistä lapset innostuivat, mutta peruspiirakoista ei lainkaan :)


Nämä ovat todella helppoja ja nopeita tehdä. Hyrrät voi tehdä vaikka jo pari päivää aikaisemmin valmiiksi tai vaikka pakkaseen. Vielä kevyt lämmitys ja kierteet tikkuun ennen tarjoilua. Tikkarit voi tarjoilla vaikka lautaselta "makuuasennosta" tai tikun voi tökätä vaikka isoon styroksipalaan kiinni.


Vanhempi tytär innostui näistä tosi paljon jo valmistusvaiheessa. Maistelimme tytön kanssa vielä paistamattomia, rullasta leikattuja jämäpaloja ja kehuimme vuoroin niiden makua. Uunissa maku selvästi laimeni, eikä ollutkaan enää niin mahtava kuin raakana. Suosittelenkin tekemään täytteestä aika voimakkaan makuisen.

Suolaiset hyrrä-tikkarit

n. 34 kpl

Pohja:
Rahkavoitaikina (suolaa 0.75 tl ja jauhoina suurin osa täysjyvä(graham)jauhoja, loput tavallisia vehnäjauhoja)

Täyte:
300 g hyvää savukinkkua hienonnettuna
200 g ruohosipuli tuorejuustoa
(suolaa)

Voiteluun:
muna

Ohje:
 Tee rahkavoitaikina erillisen ohjeen mukaan jo edellisenä iltana tai vähintään 3 tuntia ennen leipomista valmiiksi. Jaa jääkaapissa kohmettunut taikina kahtia. Kaulitse palat n. 35 x 25 cm kokoisiksi, ohueksi levyiksi.

Pilko savukinkku pienemmiksi paloiksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Levitä kinkkuseos ohueksi kaulituille taikinalevyille. Kääri levyt rullalle kuten kääretorttu. Leikkaa kummastakin rullasta n. parin sentin siivuja eli yhdestä rullasta tulee n. 17 palaa. Käännä leikattujen kierteiden "häntä" kierteen alle ja laita joko uunipellille tai kevyesti voidellun muffinipellin koloihin.

Paista 225 asteessa alatasolla n. 12-15 minuuttia. Paistoaika riippuu uunin tehosta, mutta myös siitä, paistatko hyrrät vain leivinpaperin päällä tai käytätkö silikonista tai peltistä muffinivuokaa apuna. Anna jäähtyä.

Tökkää hyrrät tikun nokkaan haalean lämpiminä.

Vinkki:
* Muffinipellillä paistettaessa kierteet pysyvät varmimmin pyöreinä eivätkä lähde rullaantumaan auki paiston aikana.

* Täytettä voi vaihdella ja muokata mielensä mukaan. Tähän kinkkutäytteeseen sopisi tosi hyvin paprika. Olisin itsekin laittanut, jos sitä olisi ollut :)




12 kommenttia:

  1. Onpas hauska n näköisiä. Millä liimasit tikun hyrrään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli kivaa vaihtelua normipiirakoille :) En liimannut tikkuja mitenkään. Tökkäsin tikun suht syvälle hyrrään ja hyvin pysyivät :)

      Poista
  2. Tosi ihanan näköisiä juhlatarjottavia, ja sopivat niin aikuisten kuin lastenkin tarjoiluihin. Näitä on ihan pakko kokeilla, näyttävät niin herkullisen rapeilta. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne :) Tykkäsin myös, kun olivat hieman erilaisia. Ja kiinnostivat myös lapsia, vähän niin kuin suunnittelinkin :) Näissä voi muuten käyttää rahkavoitaikinan sijasta ihan perus voitaikinaakin, siis jos vaikka haluaa päästä helpommalla tai haluaa miedomman makuisen taikinan. Tuossa grahamissa on kuitenkin se oma makunsa ja täytteen pitää maistua kunnolla, että sekin tulee hyvin esille. Nämä olivat oikeastaan aika pehmoisia, ei mitenkään rapeita. Reunoilta kiinteitä ja sisältä mehevia ja puoli-pehmeitä. Kannattaa kuitenkin kokeilla :)

      Poista
  3. Tosi kiva idea. :) Lapset eivät totisesti meillä ainakaan syö suolasia piirakoita (tosin niitä on hyvin harvoin tarjollakin :P ), mutta nämä voisivat olla niin mielenkiintoisia, että tekis mieli edes maistella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Näitä kannattaa joskus kokeilla lastenkekkereillä :) Meillä ainakin tuntuu kiinnostavan ja maistuvan useimmat tällaiset tikkujutut, näimmä ne suolaisetkin :)

      Poista
  4. Kiitos jälleen! Lasten pikkujouluihin teen näitä, joten taas yks joulunajan resepti takataskussa :) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Tosi kiva, jos saat blogistani hyviä leipomusvinkkejä :) Itsekin koitan jo vähitellen suunnata ajatukset pikkujoulukauteen, sekun lähestyy jo kova vauhtia. Sinä olet jo hienosti hyvään aikaan liikkeellä :)

      Poista
  5. Voiko pakastaa? Ensi viikon lauantaina juhlat ja muutenkin paljon leivottavaa, niin näitä voisin tehdä pakkaseen etukäteen :)

    VastaaPoista
  6. Hyrräosat voi hyvin pakastaa, mutta tikun tökkäisin paikoilleen vasta pakastuksen ja sulatuksen jälkeen :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...