lauantai 1. maaliskuuta 2014

Laskiaispullat puolukka-kinuskitäytteellä sekä perinteisesti

Useissa blogeissa on jo miltei koko helmikuun näkynyt ihania laskiaispullien kuvia. Nyt vihdoin ja viimein laskiaisen ollessa jo ovella, meilläkin nautittiin näistä pullista.






Samalla kun ryhdyin laskiaispullien tekoon, tein kahdenlaisia versioita. Osaan laitoin perinteisesti kermavaahtoa ja hilloa ja ...




...osan pullista tuunasin kinuskisiksi. Laitoin näihin sisälle kinuskikerman lisäksi raikasta puolukkahilloa sekä liruttelin päälle vielä hieman kinuskikastiketta. Suht makeaa, mutta hyvää! Toki kinuskipullat olivat sen verran täyttä tavaraa, että olisivat voineet olla kooltaan vaikka puolet pienempiä, sellaisia mukavia suupaloja, mutta hyvin nämäkin upposivat.
 



Kinuskisten pullien lisäksi myös perinteinen pulla koki pienen muutoksen, sillä sen kermavaahto sai (vahingossa) pienen valkosuklaalisän. Olin pilkkonut eräitä toisia leivonnaisia varten valkosuklaata liikaa. Sulattelin tuon ylimääräisen osan perinteisen pullan kermavaahdon joukkoon. Se toi juuri sopivasti makeutta vaahtoon ja antoi samalla sopivasti hieman tönkömmän rakenteen.

Vaikka perinteinen laskiaispulla on aina hyvää, kannattaa ihmeessä koittaa pullan tuunaustakin välillä. Vain mielikuvitus on rajana :)

Herkullista laskiaista kaikille!
Laskiaispullat

n. 12 kpl

Taikina:
2.5 dl maitoa
25 g hiivaa 
3/4 rkl kardemummaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1/2 munaa
n. 7 dl jauhoja 
100 g voita huoneenlämpöisinä palasina  

Voiteluun/päälle:
1 muna
raesokeria/matelilastuja tms.

Täyte 1:
2.5 dl vispikermaa
25 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria
mansikkahilloa

Täyte 2:
kinuskikerma (2.5 dl kuohukermaa + vajaa 1 dl fariinisokeria)
puolukkahilloa 

Päälle:
tomusokeria, kinuskia..

Ohje:
Lisää kardemumma maidon joukkoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Laita neste yleiskoneen kulhoon. Lisää muna, 10 dl jauhoja sekä suola. Alusta taikinaa kimmoisaksi lisäämällä jauhoja pikku hiljaa samalla taikinaa vaivaten pienellä teholla. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, lisää huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja vaivaa se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa olla löysähkö, mutta kuitenkin sellainen, että sitä pystyy käsittelemään käsin. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. puoleksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. 

 Jaa taikina 12 osaan. Pyörittele pulliksi ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Voitele munalla ja ripottele päälle halutessasin raesokeria tai vaikka mantelilastuja. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneiden pullien päältä hattu pois ennen täyttämistä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon vaniljasokeri ja sulatettu valkosuklaa. Kaiverra pullan keskelle pieni kolo ja lusikoita siihen hilloa. Pursottele reunoilla valkosuklaista kermavaahtoa.

Jos teet kinuskipullia, tee ensin kinuski. Laita kattilaan 1 dl kuohukermaa ja vajaa 1 dl fariinisokeria. Keitä seosta pari minuuttia. Ota pois levyltä ja laita kattila esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään. Kun seos on täysin kylmää, ota kinuskista puolet (n. 0.75 dl) talteen erilliseen kippoon. Tämä osa valutetaan pullien päälle (tai halutessasi myös sisään). Kaada kattilassa olevan kinuskin sekaan loput kuohukermasta ja vatkaa seos kuohkeaksi. Täytä pullat puolukkahillolla ja kinuskivaahdolla. Ripottele päälle tomusokeria ja halutessasi myös erilliseen kippoon kaatamaasi kinuskikastiketta.

Vinkki:
* Jos haluat pullista samankokoisia, punnitse palat. Itse tein n.75 gramman painoisia pullia ja niistä tuli juuri sopivan kokoisia laskiaispullia. Tavalliset pikkupullat voisivat olla puolet pienempiä





Näistä kuvistakin saattaa nähdä, että osa pullista oli korkeampia ja pyöreämpiä, kun taas osa on hieman littanampia ja matalampia. Käytin molempiin täysin samaa taikinaa ja punnitsin palat samankokoisiksi. Ainoa ero on nostatusvaiheessa. Laitoin pullat kahdelle eri pellille. Toiset nousivat nopeammin kuuman vesialtaan päällä ja toiset saivat nousta rauhassa pöydän päällä. Yllätyin, että hitaammin nousseet olivat uunista tullessaan pyöreämpiä ja korkeampia, kun taas nopeasti nousseet littanampia ja levinneitä. Pullien teko on mulle muutenkin melko arpapeliä taikinan onnistumisen suhteen, niin oli yllättävää havaita vielä tuollaisen vaikutus lopputulokseen. Se jäi mulle vielä mysteeriksi, miksi nostatusvaihe vaikuttaa tuolla tavoin... Osaako kukaan selittää? 



8 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä! Pitääpä leipoa ensi viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Laskiaispullat maistuvat aina. Meilläkin leivotaan alkuviikosta vielä uudet pullat :)

      Poista
  2. Kauniita ja herkullisen näköisiä ovat kyllä sinunkin pullasi:):):).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näistä pyöreistä tuli ihan nättejä :) Mutta ne muut samalla väsäämäni pullat olivatkin sitten ihan toista maata.. Teen alkuviikosta vielä uuden pullataikinan, niin pääsee harjoittelemaan hieman lisää :)

      Poista
  3. Ihania laskiaispullia.:) Kinuskisista pullista tuli tosi hyviä. Puolukka olisikin ollut hyvä vaihtoehto käyttämälleni lakkahillolle, olisi ollut makean rinnalla myös kirpeää. Mutta ei kinuski-lakkayhdistelmäkään paha ollut. Päinvastoin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Näitä kinuskisia tulee tehtyä jatkossakin. Ehkä seuraavaksi tosin hieman pienempinä, sen verran makiaa oli. Ja taatusti lakka sopii puolukan sijasta todella hyvin :)

      Poista
  4. Oi oi ... nyt on blogit täynnä laskiaispullia... nämä ovat kyllä niin älyttömän herkullisen näköisiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oikein herkullisia olivatkin. Kyllä siinä useampi pulla meni maistellessa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...