maanantai 24. helmikuuta 2014

Pienet nougatpalat

Snickersin nougat-osiosta taisi tulla mulle pieni pakkomielle. Useista yrityksistä huolimatta en onnistunut saamaan  siihen haluttua koostumusta. Mietin monet päivät (ja yöt!) kaikkia onnistumiseen vaikuttavia asioista ja aloitin tarkemman tutkimuksen nougatin saloihin. Lopputuloksena syntyivät nämä pehmeät, mutta hieman sitkeät pienet ihanat maapähkinäiset nougatpalat. Salaisuus ihanaan makuun oli osaltaan karkeassa maapähkinävoissa. Palat eivät ole kauneudella pilattu, sillä näistä piti tulla Snickerin pohja. Kireä olo vyötärön seudulla kuitenkin muutti mieleni ja päätin kesken leipomisen jättää Snickerin teon johonkin toiseen kertaan (minäkö muka söin liikaa Snickersejä viime kerralla..). Palat olisi voinut toki upottaa pelkkään sulaan suklaaseen, niin näistä olisi tullut pieniä herkkuja. Ensi kerralla sitten taas :)




Kokeellisessa keittiössäni huomasin sokerilämpömittarin käyttöön ja massan sekoittamiseen liittyviä uusia juttuja. Vaikka mittarin pää olikin sokeriliemen peitossa, pit kattilaa vähän väliä kallistaa, jotta pää uppoaa seokseen vieläkin enemmän. Lämpötila näin tehden saattoi heittää 6-15 asteella.

Aiemmin tekemääni kovaan nougattiin syy löytyi liiallisesta vatkauksesta maapähkinävoin sekoittamisen yhteydessä sekä ehkä osaltaan myös liian kovasta keittolämpötilasta. Sokeriliemen oikeaksi lämpötilaksi paljastui yllättäen n.140 astetta 135 asteen sijasta. Huomasin myös erilaisia aineiden mittasuhteita testatessani, että glukoosisiirappia käytettäessä lämpötila nousee kovempaa vauhtia keittämisen loppupuolella, kuin ilman sitä olevat seokset. Kaikenlaista uutta tuli opittua, ja suurin osa kantapään kautta, mutta siinä yksi syy, miksi rakastan leipomista. Se on jatkuvaa oppimista ja uusien makujen ja täydellisten koostumusten metsästämistä. Vielä kun aika riittäisi kaikkeen ;)

Nougat:
2 dl sokeria
0.5dl vaaleaa siirappi
0.5 dl glukoosisiirappia
2 rkl vettä
1 iso munan valkuainen
maustemitta suolaa
1 dl karkeaa maapähkinävoita 

Ohje:
Laita kattilaan sokeri, siirappi, glukoosisiirappi ja vesi. Keitä suht kovalla lämmöllä. Tähtäät 135 asteeseeseen. Kun mittari näyttää 130 astetta, pienennä hellan lämpöä ja aloita valkuaisten vatkaaminen. Kun valkuaiset ovat vaahtoutuneet, lisää suola ja vatkaa kunnes vaahto on jämäkkää, mutta pehmeää. Kun sokeri-vesi -seos saavuttaa 135 astetta, ota kattila pois levyltä ja aloita kaatamaan seosta n. 1 rkl kerrallaan valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Tähän menee n. 2 minuuttia. Jatka vatkaamista vielä n. 1-2 minuuttia, kunnes seos alkaa irrota reunoilta. Kääntele (älä enää vatkaa) sen jälkeen öljytyllä lastalla maapähkinävoi sekaan ja kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun n. 23 cm x 23 cm vuokaan. Tasoita, mutta älä painele. Anna jäähtyä. 

Vinkit:
* Ole tarkka sokeri-vesi-seoksen lämpötilan kanssa. Jos seos menee liian kuumaksi, tulee nougatista helposti liiankin sitkeä.
* Sekoita maapähkinävoi valkuais-sokerivaahtoon varovasti käännellen, niin nougat pysyy "ilmavana". Maapähkinävoi saa jäädä joukkoon raidoiksi.
* Käytä karkeaa maapähkinävoita, älä maapähkinälevitettä.
* Päällystä nougatpalat esimerkiksi suklaalla. Nam!
* Jos haluat nauttia nougatpaloista ilman kuorrutetta, säilytä palat väljästi ja toisistaan irrallaan. Palat ovat pehmeitä ja takertuvat pikku hiljaa toisiinsa kiinni.

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi<3 pystyykö maapähkinävoin korvata jollakin tai jättää kokonaan pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapähkinävoin voi jättää kokonaan pois. Koostumus hieman tulee erilaiseksi ja osa mausta jää uupumaan, mutta ovat varmaan hyviä makeisia siitä huolimatta :) Korvaavaa tuotetta en nyt tähän hätään keksi. Jos kokeilet, niin haluaisin mielelläni kuulla millaisia tuli :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...